Συνοδευτική Επιστολή 2021
Η συνοδευτική επιστολή αποτελεί από τα ζητήματα που χρειάζεται αυτογνωσία κατά τη διαδικασία ευρέσεως εργασίας. Στη συνοδευτική επιστολή ή αλλιώς cover letter στην αγγλική ορολογία, ο υποψήφιος καλείται να απαντήσει στο ερώτημα γιατί είναι αυτός ο κατάλληλος υποψήφιος στη συγκεκριμένη θέση εργασίας, για τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Με τη συνοδευτική επιστολή ουσιαστικά γίνεται η πρώτη επικοινωνία με τον εργοδότη και σκοπός είναι ο υποψήφιος να επιχειρηματολογήσει τον λόγο που είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους και να τον πείσει ότι αξίζει τον χρόνο για μία προσωπική συνέντευξη.
Η κάθε επιστολή προσαρμόζεται στον στόχο της αποστολής της και επικεντρώνεται στα χαρακτηριστικά της αγγελίας.
Η δομή της συνοδευτικής επιστολής συγκροτείται από τρία βασικά σημεία.
1. Εισαγωγή
2. Κύριο μέρος
3. Κλείσιμο
Αναλυτικότερα ένας ιδανικός σκελετός μίας συνοδευτικής επιστολής έχει την παρακάτω μορφή:
Ονοματεπώνυμο
Διεύθυνση
Τηλέφωνο
Όνομα υποψήφιας εταιρίας
Ημερομηνία. Ημερομηνία αποστολής συνοδευτικής και βιογραφικού
Ονοματεπώνυμο Παραλήπτη. Γίνεται προσπάθεια εύρεσης του ονόματος του ανθρώπου που θα παραλάβει την επιστολή ή το όνομα του Υπεύθυνου Ανθρώπινου Δυναμικού ή αλλιώς Προς Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού
Κύριε/Κυρία ή Αξιότιμε κύριε/αξιότιμη κυρία,
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Γίνεται αναφορά του λόγου της αποστολής της συγκεκριμένης επιστολής. Επισημαίνεται η πηγή της πληροφόρησης για τη θέση εργασίας, για παράδειγμα αγγελία, όνομα ατόμου παραπομπής (ή ακόμα και αυθόρμητη υποψηφιότητα). Να υπογραμμιστεί η θέση για την οποία γίνεται λόγος (πχ μηχανολόγος μηχανικός, αποθηκάριος).
ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ
Δίχως να γίνεται αντιγραφή του βιογραφικού, αναφέρονται τα σημαντικότερα και τα σχετικότερα σημεία των σπουδών και της προϋπηρεσίας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την θέση για την οποία δηλώνεται υποψηφιότητα. Είναι θετικό να φανεί ότι υπάρχει γνώση του αντικειμένου της εταιρίας από την πλευρά του υποψήφιου.
Αναδεικνύονται οι γνώσεις και δεξιότητες του υποψηφίου που ταιριάζουν στη θέση βάσει της περιγραφής. Πρακτικά απαντάται η ερώτηση πώς συνδέονται τα προσόντα με τις απαιτήσεις της επιθυμητής θέσης εργασίας. Για ποιο λόγο να διαλέξουν εσάς.
Εστίαση στη θέση και την εταιρία. Απαντάται το ερώτημα γιατί υπάρχει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη θέση, στη συγκεκριμένη εταιρία. Για ποιον λόγο κλειδώνει ο υποψήφιος.
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ευχαριστεί ο υποψήφιος για τον χρόνο και ζητά από τον εργοδότη μία προσωπική συνέντευξη.
Με εκτίμηση,
Ονοματεπώνυμο
Το ύφος της επιστολής πρέπει να είναι ανάλογο της προσωπικότητας του υποψηφίου, πάντα σε επαγγελματικό τόνο. Επιπλέον, μέσα από το λεξιλόγιο και το ύφος αναδεικνύεται η ικανότητα της γραπτής έκφρασης. Η συνοδευτική επιστολή ΔΕΝ ξεπερνάει τη μία σελίδα, ΔΕΝ έχει ορθογραφικά λάθη και αποστέλλεται στην ίδια γλώσσα που έχει συγγραφεί το βιογραφικό σημείωμα.
Ένα από τα λάθη που επαναλαμβάνουν αρκετοί υποψήφιοι είναι να στέλνουν την ίδια επιστολή για διαφορετικές θέσεις εργασίας και σε πολλούς πιθανούς εργοδότες. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η συνοδευτική επιστολή προσαρμόζεται για τις ανάγκες της εκάστοτε θέσης εργασίας.
Υπάρχουν αρκετές εταιρίες, οι οποίες ζητούν από τους υποψήφιους να επισυνάψουν το αρχείο της συνοδευτικής και του βιογραφικού σημειώματος σε ειδική πλατφόρμα ως άμεση απάντηση στην αγγελία. Στην περίπτωση όμως που η αποστολή της γίνει μέσω email, τότε ένας τρόπος είναι η επιστολή να γραφτεί ως βασικό κείμενο στο email και ως επισυναπτόμενο αρχείο το βιογραφικό.
Εν κατακλείδι, η συνοδευτική επιστολή όπως και το βιογραφικό σημείωμα επιδιώκουν ο υποψήφιος να κερδίσει μία προσωπική συνέντευξη με τον εργοδότη, ώστε να καταφέρει εκεί να αναδείξει λεπτομερώς τον εαυτό του και τα προσόντα του.
-> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνοδευτικές επιστολές πατήστε ΕΔΩ
-> Έτοιμα 4 παραδείγματα συνοδευτικών επιστολών ΕΔΩ
Η ομάδα Biografika.gr